Menu

HEROJI 'FURALI' V PIŽAMAH v treh slovenskih krajih

HEROJI 'FURALI' V PIŽAMAH v treh slovenskih krajih

V soboto, 9. 12. 2017 so v vseslovenski iniciativi Zavoda Vozim in zavarovalnice Generali Heroji furajo v pižamah so v treh slovenskih krajih – Slovenskih Konjicah, Idriji in Brežicah – invalidi z Zavoda VOZIM izvajali brezplačne vožnje na in iz zabav. Voženj s 5 vozili Toyota, prilagojenimi z ročicami BDF. za ročno upravljanje avtomobilov, je bilo v noči iz sobote na nedeljo kar 54. Poleg voženj pa se je v vseh krajih izvajal še poostren policijski nadzor. Poleg koncertov v mladinskih centrih pa je dogajanje na prizorišču popestrilo še testiranje stopnje alkoholiziranosti, opozarjanje na škodljive vplive alkohola na organizem ter odvračanje mladih od voženj pod vplivom alkohola. Tega se je udeležilo veliko mladih, pa tudi starejša populacija, ki se je prišla zabavat.

Brežice

V sodelovanju z Mladinskim centrom Brežice (McB) je Zavod VOZIM tudi v Brežicah izvedel zadnje ključno dejanje projekta Heroji furajo v pižamah. Obisk koncerta Single Ladies - Tribute to Beyonce je po pričakovanjih organizatorja presegel pričakovanja (obiskalo ga je več kot 150 obiskovalcev), kar "gre pripisati tudi dejstvu, da je mlade na koncert pripeljalo zanimanje, kakšen projekt se bo ta večer odvijal v njihovi občini", kot je rekla Nataša Kalin iz Mladinskega centra Brežice, ki je mlade na koncert vabil prek različnih kanalov, ki so mladim blizu.

Obiskovalce žura so najbolj pritegnili alkotesti in marsikdo je bil nad napihanim presenečen, saj se mu "nekaj spitih piv ne zdi, da bo tako veliko pokazalo". McB je priskrbel zelo dobre aktiviste, ki so promocije škodljive rabe alkohola in alkotesterje vrhunsko opravili, sovoznika pa sta skrbela, da je bila navigacija za voznike optimalna. Heroja, voznika invalida Žiga Breznik in Janez Hudej, sta skupaj opravila 18 voženj za 24 mladih, ki so jih razvozili domov.

Po pogovorih z mladimi, ki so projekt pohvalili in dejali, da bi se morale podobne akcije izbajati pogosteje, izpostavljamo izjavo 21-letnega študenta iz Škofje Loke, ki je prišel k prijateljem na žur v Brežice: "Tak projekt je dobrodošel, pozdravljam take kul ideje! Pravkar sem se vrnil z izmenjave na Švedskem, kjer je že praksa, da mesta med vikendom okrepijo lokalni prevoz, saj se zavedajo, da so vikendi namenjeni žurom".

Veseli nas, da tudi Slovenija z ukrepi na področju prometne preventive sledi razvitim državam EU.

Zapisal: Zavod Vozim

Foto: Luka Rudman

Več informacij na spletni strani http://www.vozim.si/heroji

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik