Menu

GRAJSKE STAVBE V JUGOVZHODNI SLOVENIJI - OTVORITEV RAZSTAVE

Dogodek

GRAJSKE STAVBE V JUGOVZHODNI SLOVENIJI - OTVORITEV RAZSTAVE
Dogodek:
GRAJSKE STAVBE V JUGOVZHODNI SLOVENIJI - OTVORITEV RAZSTAVE
Kdaj:
Pet, 9. Oktober 2020, 18:00 h - 20:00 h
Kje:
Mc Galerija - Brežice
Kategorija:
Razstave

Opis

Rok Kranjc se že enajst let ljubiteljsko ukvarja z raziskovanjem srednjeveške zgodovine, pri čemer se osredotoča izključno na zgodovino slovenskega ozemlja. Ljubezen do zgodovine in želja po spoznavanju srednjeveškega življenja na slovenskih tleh ga je popeljala na teren in tako je obiskal že več kot tristo še obstoječih in tudi nekdanjih grajskih objektov.
Pri raziskovanju, spoznavanju, analiziranju in izrisu objektov in takratnih naselij si pomaga z deli slovenskih zgodovinarjev, predvsem Janeza Vajkarda Valvasorja, Igorja Sapača, Ivana Stoparja, Curk Jožeta ter s povezovanjem s somišljeniki v Sloveniji in tujini. Svoja opažanja, ugotovitve in predvidevanja s svinčniki in flomastri skrbno izriše na papir.
Pri delu si pomaga z računalniškima programoma SketchUp in Photoshop. Z izrisovanjem rekonstrukcij gradov in dvorcev želi približati bogato srednjeveško zgodovino širšemu prebivalstvu. Največji izziv mu predstavlja spoznavanje in izrisovanje grajskih stavb, ki jih lahko danes opazujemo zgolj v ruševinah ali v zabeleženih opisih. Navdušenje nad omenjenim zgodovinskim obdobjem izraža tudi s sodelovanjem na več kot sedemdesetih srednjeveških turnirjih in prikazih bitk ter s proučevanjem grbov (heraldika). Do sedaj je razstavljal v knjižnici Miklova hiša v Ribnici, v hotelu Splavar v Brežicah, v gostišču Zlata kaplja v Mokronogu, v Valvasorjevi knjižnici Krško.


Prizorišče

Mc Galerija
Lokacija:
Mc Galerija
Naslov:
Gubčeva 10a
Poštna številka:
8250
Mesto:
Brežice

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik