Menu

»Počitniške aktivnosti v Večgeneracijskem centru Brežice«

»Počitniške aktivnosti v Večgeneracijskem centru Brežice«

Minuli teden smo v Večgeneracijskem centru Brežice zaključili desetdnevne počitniške aktivnosti za otroke, na katerih so otroci prosti počitniški čas aktivno preživeli v sproščenem druženju. Prišli so otroci različne starosti, kar se je pokazalo za zadetek v polno, saj je ta heterogena starostna skupina med seboj lepo sodelovala, otroci pa so pomembne izkušnje pridobili ne le v odnosu s svojimi vrstniki, ampak tudi z otroki, ki so mlajši ali starejši od njih.  Mlajši otroci so se od starejših učili, starejši pa so mlajšim pomagali in pazili nanje. Tako smo, v naše veliko zadovoljstvo, uspeli izpeljati vse načrtovane aktivnosti in si vsak dan odščipnili tudi nekaj časa za prosto igro v parku.

Dan smo začeli bodisi z jutranjo telovadbo bodisi s pravljico in po zajtrku nadaljevali z ustvarjalno/kulinarično urico.  Naučili smo se uporabljati servietno tehniko, naredili slike iz kamnov, risali na steklo, slikali s prstnimi barvami, izdelovali igro »tri v vrsto«, pisane zapestnice in kartice. Veščine izdelovanja cvetja iz krep papirja je z nami delila redna udeleženka delavnic Večgeneracijskega centra ga. Rezika Ferenčak, ki ji je uspelo to staro zanimivo obrt približati otrokom in tudi nekaterim drugim uporabnicam VGC, ki so se nam v želji po dodatnem znanju pridružile in dan obogatile z medgeneracijskim druženjem in sodelovanjem.  Vodenje kulinarične delavnice peke piškotov smo zaupali spretnim gospem iz Društva kmetic Brežice, ki so skupaj z otroki spekle slastne domače piškote. Sladke grehe, ki so v veselje našim brbončicam, pa moramo uravnotežiti s telesno aktivnostjo, kar smo storili tudi mi in nekajkrat telovadili pod strokovnim vodstvom dipl. kineziologinje ga. Mete Rovan, ki nas je naučila pravilne vadbe in umirjanja po njej. Ker smo si zaželeli, da svoje veselje podelimo, smo, pod vodstvom ga. Sare Levičar in s pomočjo EVS prostovoljk Marianne in Stefanie, pripravili nastop za starejše občane v Domu upokojencev Brežice, kjer so otroci v plesno igrani predstavi Ostržek peli, plesali in igrali na inštrumente, za nagrado pa dobili bučen aplavz in maslene rogljičke, katere so seveda pridno snedli vse do zadnjega.

Za zaključek smo se zadnji dan odpravili na lov za zakladom, do katerega so otroci prišli s pravilno rešenimi ugankami. Po  obisku knjižnice, kjer smo se potopili v čudoviti pravljični svet in si ogledali prostore, kamor  »navadni« obiskovalci nimajo vstopa, smo za nagrado odšli na sladoled. Pravi zaklad, ki se skriva za zakladom v obliki sladoleda, pa je očem neviden, odkrijemo ga lahko le, če prisluhnemo srcu, saj tam najdemo pravo bogastvo, ki ga pridobivamo s tkanjem prijateljstev, nudenjem pomoči, skrbjo za drugega ter deljenjem veselja. Upamo, da so otroci našli ta skriti zaklad neviden očem.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik