Menu
  • Prebrano 7509 krat

Spomladanske aktivnosti LAS Brežice

Medtem, ko smo postavljali novo spletno stran, smo izvajali različne aktivnosti za mlade in druge zainteresirane starostne skupine. Med drugim smo v okviru dejavnosti LAS Brežice - lokalne akcijske skupine za boj proti odvisnosti - in projekta Mc štorklja predvajali pretresljiv slovenski film z naslovom Slepilo in poslušali predavanje o motnjah hranjenja in odnosu do telesa.


Film nam je prikazal konkretne zgodbe odvisnikov od drog, ki temeljijo na resničnih dogodkih, in bedo, ki jo odvisniki skoraj neizogibno izkusijo, predavanje nas je nagovorilo k zdravemu načinu življenja, mišljenja, čustvovanja, ki izhajajo iz zmernosti in iskrenosti.

Predavateljica, gospa Ane Hromc iz Svetovalnice Pu, je predstavila motnje hranjenja, med katerimi sta najbolj znani anoreksija in bulimija. Povedala je, da sta praviloma prisotni v družinah, kjer otroci niso zadovoljili določenih čustvenih potreb. Zlasti potrebe po ljubezni. Bolezni prevladujeta med dekleti, fantov je le desetina med temi, ki iščejo pomoč in se zdravijo v Svetovalnici Pu. Motnje hranjenja razvijejo mladostniki v starosti od 11 do 25 let, vendar zgornja meja ni stabilna. Za anoreksijo zbolevajo otroci predvsem  iz družin, kjer je vse sterilno in na videz popolno, kjer se ne izražajo prava, pristna čustva in sočutje. Za anoreksijo je značilno zavračanje hrane, največkrat tudi pijače z namenom nižanja teže brez spodnje meje. Bulimija prizadene zlasti otroke iz neurejenih družin, kjer vladajo kaos in konflikti, v katerih se otrok počuti krivega. Za bulimijo je značilno prenajedanje, ki mu sledi umetno sproženo bruhanje, zloraba odvajal in pretirana telovadba. Kompulzivna motnja pa se po raziskavah sodeč največkrat pojavlja v družinah, kjer je eden (ali pa oba starša) zasvojen z alkoholom ali je depresiven in ga otrok skuša zaščititi, rešiti, se čuti zanj odgovornega. A predavateljica je posebej poudarila, da otrok ne sme biti grešni kozel ali nadomestek enega od staršev ali skrbnika ali terapevta, ampak naj bo samo otrok, ki potrebuje brezpogojno ljubezen! Ta je najboljša obramba pred motnjami hranjenja poleg vrlin, ki jih mora otrok pridobiti tekom odraščanja. Te so: predanost osebnostni rasti (definiranje lastnih interesov), čustvena odprtost (nezadržano izražanje pravih čustev), poštenost, zrelost in odgovornost (izpolnjevanje dolžnosti in obljub, spoštovanje stvari drugih), samospoštovanje (vrednotenje lastnega dela), pozitiven odnos do življenja. Za vse te vrline se je treba nenehno truditi. Za preventivo so koristni tudi kolektivni športi in igre. Predvsem pa morajo biti starši otrokom dober zgled, jim nuditi toplino, sočutje in razumevanje. Posledice motenj hranjenja, ki so le neke oblike bega v omamo in zasvojenost, kot je npr. značilno za droge, so prehude, da bi zanje tvegali pomanjkljivo vzgojo.  
 

 

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik