Obvestilo
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/11562

Menu

»Sirija« na obisku v OŠ Brežice

Mladinski center Brežice je skupaj v sodelovanju z Društvom Terra vera iz Kostanjevce na Krki, na OŠ Brežice organiziral delavnice na temo migracij in begunstva, katerih namen je bil ozavestiti učence o kulturnem doprinosu beguncev/ migrantov in njihovem pozitivnem vplivu na razvoj kulturne dediščine novega okolja.

Delavnice se je udeležilo več kot 200 učencev iz zadnje triade osnovne šole Brežice.

Najprej je, predsednica društva Terra vera in izvajalka različnih projektov s področja beguncev in migracij Jana Milovanović, pripravila krajšo predstavitev o pozitivnem doprinosu migrantov/ beguncev v nova kulturna okolja, nato pa je sledilo srečanje/pogovor z Mohammedom in Aboodom.

V sklopu delavnice sta mlada Sirijca predstavila svojo deželo, kulturo, razloge za njihov odhod in privajanje na novo okolje med drugim sta tudi na željo učencev zaplesala tradicionalni ples iz Sirije. Mohammed in Abood sta morala zaradi konfliktov v Siriji opustiti študij, a se že pripravljata, da v prihajajočem šolskem letu znova sedete v šolske klopi in nadaljujeta z izobraževanjem na ljubljanskih fakultetah. Srečanje z mladimi begunci iz Sirije je bila neprecenljiva izkušnja za učence, saj nudila priložnost za medkulturni dialog, živo izkušnjo begunstva/ migracij, pristen medsebojni stik. Upamo, da smo s tem prispevali tudi k večjemu razumevanju in večji strpnosti ter na ta način razbili kakšen stereotip in predsodek.

IMG 20170623 100009 Custom

Na delavnici sta sodelovali tudi naši EVS prostovoljka Sveta, ki v Mladinskem centru Brežice opravlja Evropsko prostovoljno službo, na temo ozaveščanja in promocije človekovih pravic med mladimi.

Organizator Mladinski center Brežice in izvajalec delavnice Društvo Terra Vera se zahvaljujeta vodstvu šole za sodelovanje, vsem učencem pa za aktivno in zanimivo medkulturno druženje.

S podobnimi delavnicami in akcijami, pa bomo v Mladinskem centru Brežice sodelovali tudi v prihodnje.

 

Zapisala: Nataša Kalin, Mladinski center Brežice

Galerija slik

{gallery}11562{/gallery}

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik