Menu
  • Prebrano 898 krat

Mladi Brežičani v Barceloni

Ekipa mladih iz Brežic se je udeležila mladinske izmenjave v Španiji. Pod okriljem Mladinskega centra Brežice, ki je partner v projektu St.ArtRights, so mladi preživeli nepozabnih 7 dni v katalonski prestolnici. Organizatorji in izvajalci izmenjave, organizacija Sant Just Desvern - Casal de Joves centr, so pripravili zanimive delavnice in aktivnosti na tematiko človekovih pravic in umetnosti.


Vtisi udeležencev in vodje skupine


Katja – vodja skupine
Konec oktobra smo se z odlično ekipo mladih študentov odpravili na poučno dogodivščino v mestece ob Barceloni Sant Just de Desvern. Kot se za mladinsko izmenjavo Erasmus+ spodobi, smo se spoznali z mladimi iz drugih držav Evropske unije, in sicer z Norvežani, Grki in gostitelji Katalonci. Dve državi mediteranskega temperamenta in dve severni, ena skrajno, so tvorile prijetno mešanico raznolikosti, iz česar so se rodile prijateljske vezi. Skozi program, ki je spodbujal druženje, smo poskušali te 8-članske skupine med seboj pomešati, tako da so poleg mešanih dnevnih aktivnosti spali narodnostno mešano v 10-posteljnih sobah hostela Inandout, na idilični lokaciji v hriboviti naravi na obrobju Barcelone. Povezava do Sant Justa je bila nekoliko slabša, do Barcelone pa odlična. V Barceloni smo tudi izvedli del aktivnosti, in sicer delavnico socialne fotografije in projekt "Humans of Barcelona", kjer so se mladi preizkusili v socialnofotografskih veščinah, imeli pa so tudi prosti čas za ogled mesta. Vse ostale dejavnosti so potekale v mladinskem centru Casal de Joves v Sant Justu, mestece pa so doživeli tudi na tradicionalni noči Nuit de tapas v okviru lokalnega tedenskega festivala, ko so degustirali lokalno hrano, se sprehajali med stojnicami in si na koncu ogledali koncert, ter naslednje jutro, ko so mestu na svoji stojnici predstavili tudi sebe z našim projektom, katerega rdeča nit so bile človekove pravice, migracija in prikaz tega skozi različne veje umetnosti. Tako so mladi dobili priložnost, da so se od izkušenih gostujočih predavateljev poleg fotografije naučili izražati se skozi sodobni ples, ritem afriških sužnjev v Ameriki, gledališke vaje in body painting. Zagotovo bogata izkušnja, ki je kljub nekaterim tehničnim spodrsljajem pri izvedbi vse ostala v izjemno lepem spominu, znanje in mednarodne izkušnje pa bodo gotovo pozitivno vplivale na razvoj mladih udeležencev v socialno- in kulturnozavedne odrasle.


Timotej
Enkratna izkušnja, z relevantno temo in zanimivim načinom ukvarjanja s to problematiko. Zaradi Katalonske krize je bilo okolje še bolj primerno za razmišljanje o nekih stvareh, tudi izven programa. Večina udeležencev je zelo zanimivih in drugačnih ljudi, zaradi česar smo se neverjetno dobro ujeli in upam, da se še kdaj srečamo.


Karin
To je bila moja prva Erasmus+ izmenjava, ki sem se je udeležila v tujini. Seveda smo se vsak dan v prvi vrsti udeleževali aktivnosti, ki so bile prilagojene glavni temi izmenjave, toda časa in energije je bilo se za zabavo, sklepanje novih prijateljstev, ogled mesta, itd. Neverjetno je, da je vse financirano s strani EU in da je nam mladim tako omogočena neprecenljiva izkušnja praktično zastonj. Meni je izmenjava prinesla svežino in pogum, da se v vsakdanjem življenju lotim stvari, ki se jih sicer ne bi. Izboljšala sem svoje znanje angleščine, premagala strah pred novim in neznanim, naučila sem se sprejemati drugačnost in veliko novega izvedela o ljudeh in državah, s katerimi je izmenjava potekala.


Ana
Če povzamem celotno izmenjavo, mi je bila zelo všeč. Vešč mi je bilo povezovanje z drugimi kulturami in narodi. Zelo sem vesela, da sem spoznala toliko novih ljudi. Menim da so nova spoznanstva zelo pomembna, in prav tako mednarodna sodelovanja, zato mi je bil koncept programa všeč. Mogoče je
bilo kar malo naporno, vendar sem to pričakovala saj smo šli v Španijo z razlogom. Ni mi bila všeč hrana prav tako je bil sam prevoz iz enega kraja v drug je bil kar naporen. Če spregledam hrano in prevoz mi je bilo izmenjava všeč, veliko sem se naučila in najbolj pomembno, spoznala veliko novih
ljudi.

Sergeja
Ko sem dobila informacijo o prijavah na izmenjavo sem se brez pomislekov takoj prijavila, ne glede na to ali bo šel tudi kdo ki ga poznam ali ne. Želela sem si nove izkušnje. Na izmenjavi sem se zelo zabavala, spoznala sem nove prijatelje iz Grčije, Španije in Norveške. Spoznala sem delčke njihove kulture in bila navdušena kako smo med seboj drugačni, a vseeno enaki. Imeli smo veliko zabavnih delavnic, meni najljubši sta bili plesna in delavnica poslikave telesa. Preizkusili pa smo se tudi na področju slikarstva, glasbe in teatra. Velikokrat nas je strah in smo zaskrbljeni, če se odločamo za takšno stvar pa naša angleščina ni ravno bleščeča. Tudi mene je na začetku malo skrbelo, a sem tekom izmenjave postopoma izgubljala strah pred govorjenjem v angleškem jeziku. Opaziš, da tudi drugi govorci ne govorijo tekoče angleško in te ne obsojajo zaradi tega, kot si na začetku mislil. Domov sem tako prišla polna novih idej, spoznala sem nove prijatelje, se zabavala, naučila veliko novih stvari zraven pa sem še potovala! Odlična izkušnja in zagotovo to ne bo moja zadnja izmenjava.


Ksenija
Že od osnovne šole se rada udeležujem različnih izmenjav in tudi ob prijavi na izmenjavo v Španiji v sklopu projekta Erasmus+ nisem imela pomislekov. Zelo rada spoznavam nove kulture in ljudi, največ pa mi pomeni, da si pridobivam nove izkušnje.
Na poti je bilo prijetno, saj smo se kot skupina dobro ujeli. Z letalom smo odleteli v Pariz, kjer smo prestopili na letalo za Barcelono in v večernih urah prišli na našo destinacijo. V hostel smo prišli kot zadnja skupina, zato so nas ostali udeleženci že čakali pred vhodom in tako smo se spoznali in skupaj stopili v teden novih doživetij. Prvi dan smo se spoznavali in igrali različne igre. Bilo je zelo sproščeno in tudi sama sem se dobro vključila, čeprav sem po navadi na začetku zelo sramežljiva in nezaupljiva. Vendar ko vidiš vse te nasmejane ljudi, ki so polni energije in nimajo predsodkov, se zaveš, da si lahko v takšni skupnosti popolnoma sproščen in si to, kar si. Tekom tedna smo se še bolj spoznavali in na koncu spletli kar nekaj prijateljskih vezi, pri katerem so nam pomagale tudi različne delavnice. Delavnice so bile raznolike, zato se je vsak našel vsaj v eni, užival pa sigurno pri vsaki. Meni najljubša je bila glasbena delavnica, saj smo le z glasovi dobili dobre ritme in melodije. Najbolj mi je bilo všeč, da smo se pri vsaki delavnici pomešali , tako si lahko spoznal veliko oseb ter se z njimi pogovoril o njihovih pogledih na svet. Tokrat je bila 'in' tema osamosvojitev Katalonije. Ko se pogovarjaš s Kataloncem, dobiš čisto drugačen pogled na situacijo, kot pa če samo spremljaš medije, ki vse obrnejo sebi v prid. Torej, izmenjava je bila zelo poučna, zabavna, tudi malce naporna, vendar vredna našega časa. Ob takem druženju ugotoviš, da smo ljudje zelo različni, vendar enaki. Zelo sem vesela, da sem bila lahko del te nepozabne izkušnje in prepričana sem, da se bom še kdaj udeležila kakšne izmenjave.


Lucija
Izmenjava je bila zame nekaj popolnoma novega, ki pa je postalo nepozabna izkušnja. Spoznala sem veliko novega o kulturah in državah, ki so tudi sodelovale. Zares zanimivo kako se med sabo razlikujemo, po odprtosti do drugih, komunikativnosti, običajih...Tudi same delavnice so bile izpeljane na zelo zanimiv način. Čeprav jih je bilo veliko in smo bili še pred večerom vsi zares utrujeni, smo le tako uspeli videti različne poglede na problematiko beguncev.Hvala za to priložnost, da sem lahko bila del tako čudovitega projekta, ki nam je omogočil, da smo pridobili nova znanja, prijateljstva in videli njihova prečudovita sončna mesta.

 

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik