Menu

MC Brežice odpotoval na študijski obisk na Finsko!

Z mladinskim centrom Brežice smo si zopet vzeli čas za učenje in odkrivanje dobrih praks!

Skupaj s predstavnico Mladinskega centra Zagorje smo obiskali organizacijo Koordinaatti - National centre of expertise for youth information and counselling v mestu Oulu na Finskem. Nina in Sarah sta tako spoznali njihove komunikacijske kanale ter upravljanje le teh, načine svetovanja mladim, njihovo metodo prepoznavanja in krepitve kompetenc ter evalvacijski model.  Njihov pristop do mladih je tako kot njihov šolski sistem zelo učinkovit in uspešen. Zanimiva in uporabna je metoda orodja, ki jo uporabljajo za boljši stik z mladimi, in sicer zaupni chat / klepet na spletni platformi, kjer mladim svetujejo različni strokovnjaki – bodisi mladinski delavci, psihologi, zdravniki in drugi strokovnjaki. Tako se mladi prej odločijo in opogumijo za vzpostavitev stika. Tudi na Finskem se namreč srečujejo z veliko stopnjo občutka osamljenosti pri mladih.  ;)

Navdušil ju je obisk centra Byström, kjer dobijo mladi vse informacije pri svetovalcih in strokovnem osebju (o iskanju zaposlitve, stanovanja, nadaljevanju izobraževanja, zdravju, odnosov, odvisnosti, prostemu času...) in podporo v eni zgradbi.  Gre za odličen primer dobre prakse večsektorskega centra.  Hkrati pa je del centra namenjen tudi aktivnemu preživljanju prostega časa in druženju mladih.

Zanimive in uporabne informacije pa smo pridobili tudi s področja digitalizacije mladinskega dela, katere se Finci že več let močno poslužujejo. Za večjo in bolj aktivno participacijo mladih v družbo so namreč vzpostavili platformo,  na katero lahko mladi prijavijo, predstavijo in objavijo svojo idejo ter jo naslovijo na določeno institucijo, ki je za vsebino ideje pristojna. Na takšen način se mladi vse bolj vključujejo v družbene zadeve. Kljub temu, da je v Sloveniji in našem sistemu situacija drugačna, bi z večjo povezanostjo in medsebojnim sodelovanjem lahko naredili prve korake k boljši in bolj aktivni družbi.

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik