Menu
  • Prebrano 1056 krat

Dajmo solidarnosti zagon!

V torek, 14. maja 2019, je v dvorani MC Brežice potekala predstavitev programov Evropske solidarnostne enote (ESE) ali European solidarity corps (ESC). Predstavitve z delavnicami se je udeležilo okrog 100 dijakov, ki si želijo spremembe v svetu. Na začetku so drug drugemu podarili dobro željo.

Vodili so jih izkušeni trenerji z nacionalne agencije Movit, ki so jim osvetlili pojem in pomen solidarnosti ter prostovoljstva. Dijaki so se preizkusili tudi v igri vlog. Ena izmed iger Dajem – prejemam – rešujem je bila simulacija potresa. Mladi v skupinah so si izmenjevali vloge župana, prostovoljca in mamice z otrokom, ki je izgubila streho nad glavo. Na tak način so se najlažje vživeli v vlogo vseh vpletenih ob naravnih nesrečah in se naučili, kako v kriznih situacijah na najboljši način pomagati drug drugemu in oškodovancem. Sledila je diskusija in predstavitev plakatov 6 skupin.

Mladi so povedali, da bi v takšni situaciji zgradili evakuacijski center, poskrbeli za zdravstveno oskrbo, hrano, oblačila in emocionalno pomoč, vsak pa bi pomagal glede na svoje sposobnosti in usposobljenost. Izpostavili so, da sta izrednega pomena empatija in strpnost, najprej pa moramo poskrbeti za svojo varnost, da lahko potem pomagamo drugim. Ne smemo biti sebični in moramo poslušati druge.

Eni si predstavljajo, da če bodo v stiski pomagali drugim, bodo drugi nekoč pri težavah pomagal njim. Pričakujejo tudi, da bodo za zahvalo nagrajeni s hvaležnostjo, kar pa ni namen solidarnosti. Solidarnost temelji na nesebičnem namenu, kjer ničesar ne pričakujemo v zameno, le drugim želimo najboljše in pri tem aktivno delujemo.

Prostovoljci imajo močnejše poslanstvo kot uslužbenci. Vsak nekaj prinese in nekaj odnese, četudi ničesar ne pričakuje v zameno. Kot se je izrazila skupina dijakov, pomagamo s srcem, znanjem in močjo!

Lucija Rap, ZPTM

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik