Menu
  • Prebrano 1053 krat

Digitalni domorodci na plaži

Lepote hrvaške obale so tokrat privabile mladinske delavce iz osmih evropskih držav na izobraževanje programa Erasmus+ iz digitalnega mladinskega dela. Trening z naslovom »Digital Natives: Advancing Digital Youth Work« je potekal od 13. do 18. oktobra 2019 v Zadru. Udeležilo se ga je 26 mladih in malo manj mladih iz Italije, Hrvaške, Slovenije, Slovaške, Litve, Latvije, Španije in Portugalske. Izobraževanje so organizirali predstavniki hrvaške nevladne organizacije Udruga Prizma.

Obravnavali smo teme digitalnega mladinskega dela, digitalizacije družbe, internetne varnosti, zaščite podatkov, kritičnega razmišljanja, prepoznavanja zmotne logike (slamnati mož, ad hominem, spolzko pobočje, tavtologija, argument iz avtoritete, nedoslednost, napačen vzrok …), lažnih novic, medijske in informacijske pismenosti, uporabe družbenih medijev, osnov snemanja in produkcije videov. Izmenjevali smo primere dobrih praks in kovali nove ideje, ki jih bomo lahko uporabili pri digitalnem delu z mladimi, ki imajo manj priložnosti. Pri preverjanju znanja smo uporabili tudi digitalno orodje Kahoot, pri evalvaciji projekta pa Q! – qualitymobility.app. Pri preverjanju znanja je prepričljivo zmagal slovenski predstavnik Jan Podobnik iz MC Idrija z vsemi pravilnimi odgovori.

Že pred prihodom smo udeleženci v svojih državah opravili raziskavo med 30 mladimi o digitalni pismenosti in digitalnih navadah. Ugotovili smo, da v večini omenjenih držav mladi za komunikacijo uporabljajo Facebook Messenger, za internacionalne pogovore pa WhatsApp. Naša raziskava je pokazala, da so anketiranci večinoma digitalno pismeni.

Vsak dan so uvodno potekali razni gibalni energizerji, zvečer pa refleksije. Delo je večinoma potekalo interaktivno v manjših skupinah, kar je introvertiranim udeležencem predstavljalo kar precejšen izziv. Vsaka ekipa si je nadela ime in nato skupaj predstavljala ugotovitve in ideje. Ena od nalog je zahtevala, da ekipa proda nesmiseln in nekoristen izdelek, npr. očala z eno lečo na sredini ali gumijaste dežne škornje z odprtinami spredaj, in prepriča občinstvo, kakšne so prednosti produkta.

Namen ene izmed nalog je bil, da ugotovimo, kakšne zgodbe o nas si ljudje ustvarijo zgolj z gledanjem naših objav na Instagramu. Za model smo uporabili kar pomarančo in jo poimenovali #LucyTheOrange. Vsaka skupina je dobila listek z napisom čustvenega stanja, tako je bila pomaranča na objavah enkrat prikazana kot zaljubljena, drugič kot žalostna, tretjič kot žurerka itd. Zanimivo, da so vse skupine pri gledanju njenega profila prišle do sklepa, da je emocionalno nestabilna. Kako zlahka sodimo in ocenjujemo ljudi zgolj po internetnem profilu, presodite sami.

Ogledali smo si tudi 2 dokumentarca, enega o razvoju tehnologije, drugega pa o pretresljivih razmerah in izkoriščanju skoraj zastonjske delovne sile v Afriki. Poleg tega smo se pogovarjali tudi o varnosti na internetu in skritih pasteh ter pogledali 2 videa projektov Erasmus+, ki sta prikazovala slabo stran uporabe spleta. Šlo je za pomembno sporočilo staršem in mladim, da je na internetu dostopno prav vse in da vsak 7. otrok prejema seksualna sporočila predatorjev, ki pod krinko lažnih profilov prežijo na mladoletne žrtve. Previdnost torej ni odveč.

Učili smo se snemati in fotografirati s polprofesionalno opremo, naši posnetki pa so zajemali okoljevarstvene in družbenokritične tematike. Za snemanje smo izkoristili tudi čudovito staro mestno jedro Zadra in prelepe plaže, najpogumnejši pa so se celo kopali v morju.

Organizatorji so se maksimalno potrudili za izčrpno razlago in prezentacije ter pomagali pri zadanih nalogah. Poleg neformalnega učenja smo participanti priredili mednarodni večer, kjer smo pobliže spoznali kulturo in kulinariko sodelujočih držav.

Z neformalnimi metodami učenja smo se veliko naučili o digitalnem mladinskem delu, zato smo na koncu na posebnem obredu na pomolu prejeli uradni certifikat Youthpass, ki nam bo v pomoč pri iskanju zaposlitvenih možnosti. Med udeleženci pa tudi trenerji so se stkale prijateljske vezi, ki lahko ostanejo za vedno.

Poglejte promocijski video, ki smo ga posneli na našem usposabljanju, si preberite brošuro o uporabi digitalnega mladinskega dela za dosego mladih z manj priložnostmi in odkrijte nove možnosti s programom Erasmus+. Več informacij o prijavi lahko najdete na spletni strani nacionalne agencije Movit (Erasmus+: Mladi v akciji).

Lucija Rap, ZPTM

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik