Menu
  • Prebrano 6637 krat

Mladinska izmenjava VoluntART

VoluntARTMladinski center Brežice bo tudi letos organiziral mladinsko izmenjavo, tokrat na tematiko prostovoljstva. Glavni namen izmenjave je širjenje in spodbujanja prostovoljstva med mladimi  iz različnih kulturnih in jezikovnih okolij, prav tako pa je namen projekta dvig pozitivne zavesti o prostovoljstvu.

Izmenjave se bodo udeležilo 36 mladih iz 6 različnih evropskih držav (Italije, Slovaške, Poljske, Litve, Španije in Slovenije), ki bodo v 10 dneh, v sklopu 5 različnih delavnic (video, gledališče, fotografija, grafiti in glasba), spoznavali pomen prostovoljstva,  vlogo prostovoljnega dela v družbi in skozi te delavnice poskušali izraziti svoje mnenje na to tematiko. S pomočjo izmenjave in aktivnosti, ki jih le-ta vključuje, želimo doseči širjenje idej prostovoljnega dela, strpnosti, razumevanja, vključevanja v projekte prostovoljnega dela, dobrodelne akcije in pa lokalno prebivalstvo.


Izmenjava VoluntART bo potekala od 2. 8. – 11. 8. 2011 v Mladinskem centru Brežice,
v sklopu programa MLADI V AKCIJI!

med 10-dnevno izmenjavo bodo udeleženci glede na področje zanimanja (fotografija, video, gledališče, grafiti/poulična umetnost in glasba) razdeljeni v 5 različnih skupin, posamezne skupine pa bodo vodili mentorji. Velik poudarek bo namenjen skupinskim končnim proizvodom, ki si jih bodo lahko ogledali tako lokalna skupnost kot tudi povabljeni gosti.

Dejavnosti bodo temeljile izključno na principu “learning by doing”: Udeleženci si bodo tako pridobili nova znanja na področju prostovoljstva in pridobili oziroma izboljšali spretnosti na področju izdelovanja videov, fotografskih tehnik, gledališča (gledališke tehnike in gibanje), grafiti/poulične umetnosti in proizvodnje glasbe. Skozi celoten projekt bodo mladi sodelovali v kreativnih delavnicah, ki bodo temeljile na grajenju timskega duha in bodo vsebovale predstavitve posameznih sodelujočih držav, ekskurzijo, skupinske debate in spoznavanja lokalnih prostovoljcev.

Mladi bodo lahko skozi neformalne oblike poučevanja diskutirali in izražali svoje mnenje o prostovoljstvu, delili izkušnje na to temo v svoji državi, iskali možne načine spodbijanja prostovoljnega dela v lokalnih skupnostih in Evropi, predstavili svoje kulture in spoznali kulture ostalih 5 sodelujočih držav.

Visoko kvalificirani moderatorji in vodje skupin bodo svoje izkušnje delili z mladimi udeleženci na neformalen in neavtoritativen način. Rezultati delavnic bodo predstavljeni na javnem dogodku in pa na DVD-ju, ki ga bomo distribuirali v vse sodelujoče države.

Sodelujoče organizacije:

Asociacion Juvenil “INTERCAMBIA” (Španija),
Land of Harmony Foundation (Slovaška),
Associazione culturale Binario Uno (Italija),
Kujawsko-Pomorska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy (Poljska),
Zarasų jaunimo centras (Litva),
Mladinski center Brežice (Slovenija).

Mentorji delavnic:

Jernej Agrež, video (Slovenija),
Marjan Priveršek, foto (Slovenija),
Matteo Barbiero, glasba (Italija),
Jean-Marie Perinetti, teater (Francija),
Julij Lozič, grafiti (Slovenija).


Pri izvedbi nekaterih delavnic v sklopu izmenjave sodelujeta tudi:
Slovenska filantropija (Združenje za promocijo prostovoljstva) in KD IZAR.

Podporniki VoluntART-a

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije)
je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Projekt VoluntART je sofinanciralo podjetje GEN energija

Zanimive povezave

Sofinancerji

Evs Evs Evs

Napovednik