1 šolsko leto, 42 delavnic, 847 vključenih otrok in mladih

Program neformalnega izobraževanja

Nazaj

1 šolsko leto, 42 delavnic, 847 vključenih otrok in mladih

V šolskem letu 2023/2024 smo se v Mladinskem centru Brežice posvetili bolj intenzivnemu sodelovanju s šolami. Uspešno smo sodelovali s sedmimi od osmih osnovnih šol v Občini Brežice ter obema srednjima šolama. Skupno smo izvedli kar 42 delavnic, vključenih pa je bilo 847 otrok in mladih v Občini Brežice. 

Preberi več: mc-brezice.si

Katalog programa neformalnega izobraževanja

V sklopu neformalnega izobraževanja izvajamo kar 16 različnih delavnic in aktivnosti: Soustvarimo skupnost, Žuram s prijatelji, ne z drogo, Poklicna orientacija, Seks, splet in samopodoba, Jaz zmagam, ti zmagaš (delavnica socialnih veščin), Človekove pravice so za vse!, Samota in osamljenost, Prav(lj)ična dežela na brežcu, Fake News indikatorji_ke, Moj planet, moj kraj, moja odgovornost, Predstavitev programov MC Brežice: Aktivno z MC Brežice, Moj kraj, moja dediščina, Digitalna izkušnja sedmih veličastnih gradov Posavja. V letošnjem letu smo uspešno izdali Katalog programa neformalnega izobraževanja. 

Aktivnosti Pravljična dežela na Brežcu, Moj kraj, moja dediščina, Moj planet, moj kraj, moja odgovornost so bile razvite v sodelovanju s Centrom za podjetništvo in turizem Brežice. Digitalno izkušnjo sedmih veličastnih gradov Posavja v celoti izvaja Center za podjetništvo in turizem Brežice v Termah Čatež. 

Rekorderka je delavnica Splet, seks in samopodoba

Kar petnajstkrat smo izvedli delavnico Seks, splet in samopodoba, katere cilj je, da mladi prepoznavajo vlogo telesa in spolnosti v spletnem okolju, gradijo in razvijajo odgovornost do sebe in drugih, pozitivno samopodobo in samospoštovanje v spolnosti in da mlade informiramo. Delavnico smo izvajali na osnovnih šolah v Brežicah, Dobovi, Cerkljah ob Krki in Strokovno izobraževalnem centru Brežice. Uspešno smo izvedli tudi delavnico Jaz zmagam, ti zmagaš, ki je namenjena krepitvi socialnih veščin, izboljšanju veščin komunikacije, opolnomočenju mladih, da prepoznavajo različne možnosti dojemanja in odzivanja, krepitvi skupinskega dela in kontruktivnega reševanja konfliktov. Delavnico smo izvedli na osnovnih šolah na Veliki Dolini, v Dobovi in v Brežicah. Na OŠ Velika Dolina smo jo uspeli izvesti v enkratni izvedbi za kar 130 učencev od 1. do 9. razreda. Že tradicionalno 21. leto izvajamo preventivne delavnice Žuram s prijatelji, ne z drogo, ki je nastala v sklopu Lokalne akcijske skupine in pri kateri sodelujemo z Zdravstvenim domom Brežice in Centrom za socialno delo, enoto v Brežicah, namenjena pa je zgodnjemu preprečevanju zasvojenosti.

Izvajalci so mladi

Ponosni smo, da delavnico izvaja bazen fasilitatorjev Mladinskega centra Brežice, v katerega sta vključeni dve zaposleni mladinski delavki in enajst mladih. Mladinski delavki mladim izvajalcem nudita mentoriranje, uvodno usposabljanje, vmesno vrednotenje s simulacijsko izvedbo delavnic in končno vrednotenje, pri čemer nenehno nadgrajujejo program, mladi pa imajo na voljo tudi priročnik za izvajanje delavnic. 

Mladi aktivno tudi sami oblikujejo delavnice in jih izvajajo. Študentki socialne pedagogike, vključeni v bazen fasilitatorjev, sta razvili delavnico Samota in osamljenost, Body shaming in Medvrstniško nasilje. V program vključujemo tudi delavnice, razvite v projektih, predvsem tiste, ki jih zaznamo kot primer dobre prakse. Takšni sta delavnici Soustvarimo skupnost, ki je nastala v projektu Glas mladih in v sklopu katere mladi spoznavajo mladinsko delo ter možnosti participacije, pa Fake News Indikatorji_ke, ki jo je v projektu razvila Mreža MaMa. 

Stopite v stik