Z MLADINSKIM DELOM PROTI PREKARNOSTI MLADIH

Pilotni projekt

Nazaj

Z MLADINSKIM DELOM PROTI PREKARNOSTI MLADIH

V današnjem času se mladi soočajo z mnogimi izzivi na trgu dela, med katerimi je prekarno delo ena izmed največjih težav. Prekarno delo prinaša negotovost, nestabilnost in pomanjkanje osnovnih pravic, kar lahko negativno vpliva na osebno in poklicno življenje mladih.

V novembru 2023 je Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje objavilo javni razpis »Z mladinskim delom proti prekarnosti mladih«. Marca letos je bilo od 64 prijavljenih projektov izbranih 50 projektov, med njimi tudi projekt Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. 

V Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice smo tako s 1. 6. 2024 pričeli z izvajanjem projekta “Z mladinskim delom proti prekarnosti mladih - pilotni projekt - ZPTM Brežice”. Cilj javnega razpisa je usposobiti in opolnomočiti mlade in mladinske delavce o problematiki prekarnosti preko vzpostavljenega podpornega okolja v mladinskem sektorju.

Osrednja aktivnost projekta je priprava in izvajanje programa usposabljanja za mlade s področja prekarnosti, z namenom ozaveščanja in opolnomočenja mladih o problematiki prekarnosti in pomenu delavskih in socialnih pravic. Izvajali bomo tudi podporne aktivnosti projekta, kamor spadajo nudenje svetovalne pomoči – tako individualne kot skupinske, informiranje, ipd.  

Pričakuje se, da bo projekt pomembno prispeval k zmanjšanju prekarnih zaposlitev med mladimi ter izboljšal njihove zaposlitvene možnosti. S tem bodo mladi bolje pripravljeni na vstop na trg dela in bolj ozaveščeni o svojih pravicah, kar bo prispevalo k večji stabilnosti in varnosti njihovega zaposlitvenega statusa.

Projekt se bo izvajal od 1. 6. 2024 pa do 31. 12. 2026. Skupna vrednost projekta znaša 87.060,40 EUR, od tega EU sofinanciranje iz Evropskega socialnega sklada plus v vzhodni regiji znaša 74.001,34€.

Stopite v stik